Golden Beauty

Goldenbeauty Ero Blog

Dit kun je met een oximeter

Als je wel eens naar de huisarts bent geweest, dan heb je misschien ooit een clipje op je vinger gehad dat je zuurstofsaturatie meet. Dit clipje noemen we een oximeter. Tegenwoordig is het mogelijk om thuis zelf een oximeter aan te schaffen. In deze blogpost lees je wat je allemaal met een oximeter kunt doen en waarom het handig kan zijn om er eentje in huis te hebben.

Wat is een oximeter?

Een oximeter is een apparaatje dat de hoeveelheid zuurstof in je bloed meet. Dit gebeurt door middel van een sensor die op je vinger wordt geplaatst. Door middel van infraroodlicht wordt gemeten hoeveel zuurstof er in het bloed zit. Het meten van de zuurstofsaturatie is belangrijk omdat het aangeeft hoe goed je longen en hart werken.

Waarom een oximeter aanschaffen?

Een oximeter kan om verschillende redenen handig zijn om in huis te hebben. Ten eerste is het handig om de zuurstofsaturatie te meten als je een long- of hartaandoening hebt. Zo kun je zelf in de gaten houden of je zuurstofgehalte op peil blijft en of je misschien extra zuurstof nodig hebt.

Daarnaast kan een oximeter ook nuttig zijn voor sporters. Als je bijvoorbeeld gaat bergbeklimmen of op grote hoogte gaat skiën, kan het zuurstofgehalte in je bloed dalen door de hoogte. Met een oximeter kun je in de gaten houden of je zuurstofsaturatie nog op peil is en of je eventueel extra zuurstof moet inhaleren.

Ook als je gewoon gezond bent, kan een oximeter handig zijn om in huis te hebben. Zo kun je bijvoorbeeld zien wat het effect is van ademhalingsoefeningen of meditatie op je zuurstofsaturatie.

Hoe gebruik je een oximeter?

Een oximeter is heel makkelijk in gebruik. Je plaatst de sensor op je vinger en zet het apparaatje aan. Binnen enkele seconden krijg je de zuurstofsaturatie en hartslag te zien op het scherm. Het is belangrijk om te weten dat de zuurstofsaturatie kan variëren gedurende de dag en afhankelijk is van verschillende factoren, zoals activiteit en ademhaling.

Conclusie

Twijfel je over een oximeter kopen? Doen, want een oximeter is een handig apparaatje om in huis te hebben. Het is makkelijk in gebruik en kan nuttig zijn voor mensen met long- of hartaandoeningen, sporters en gewone gezonde mensen. Door het meten van de zuurstofsaturatie kun je zelf in de gaten houden hoe goed je longen en hart werken en of je eventueel extra zuurstof nodig hebt.