Golden Beauty

Goldenbeauty Ero Blog

Alles over parodontologie en verstandskiezen

Parodontologie is een tak van de tandheelkunde die zich richt op de diagnose, preventie en behandeling van aandoeningen van het parodontium, het weefsel rondom de tanden en kiezen. Het parodontium omvat het tandvlees, het ligament dat de tanden verankert in de kaak en het bot dat de tanden ondersteunt. Parodontale aandoeningen kunnen leiden tot ontsteking, verlies van tandweefsel en uiteindelijk tot het verlies van tanden en kiezen. Bij Glimlach! Tandzorg kunt u altijd terecht voor uw behandelingen

Hier zijn enkele belangrijke aspecten van parodontologie die je moet weten:

  1. Parodontale aandoeningen: De meest voorkomende parodontale aandoening is gingivitis, een ontsteking van het tandvlees veroorzaakt door bacteriën in de tandplak. Als gingivitis niet wordt behandeld, kan het leiden tot parodontitis, een ernstigere vorm van parodontale aandoeningen waarbij ook het omliggende bot en bindweefsel worden aangetast.
  2. Oorzaken: Parodontale aandoeningen worden veroorzaakt door bacteriën in de mond die zich hechten aan het tandoppervlak en een biofilm vormen, bekend als tandplak. Slechte mondhygiëne, roken, genetische factoren, verzwakt immuunsysteem, hormonale veranderingen en bepaalde medicijnen kunnen het risico op parodontale aandoeningen verhogen.
  3. Symptomen: De symptomen van parodontale aandoeningen kunnen variëren, maar ze kunnen onder andere bestaan uit rood, gezwollen of bloedend tandvlees, slechte adem, losse tanden, terugtrekkend tandvlees en veranderingen in de beet.
  4. Diagnose: Een parodontoloog kan een diagnose stellen door middel van een grondige mondonderzoek, het meten van de pocketdiepte (de ruimte tussen het tandvlees en de tanden), röntgenfoto’s en andere diagnostische tests. Dit helpt bij het bepalen van de ernst van de parodontale aandoening en het opstellen van een behandelplan.
  5. Behandeling: De behandeling van parodontale aandoeningen kan variëren afhankelijk van de ernst van de aandoening. Het omvat meestal initieel onderhoud, waarbij tandplak en tandsteen worden verwijderd door professionele gebitsreiniging. In gevallen van gevorderde parodontitis kan een parodontoloog ook pocketreductie chirurgie, bottransplantatie of tandvleestransplantatie aanbevelen.

Verstandskies trekken

Een verstandskies, ook wel derde molaar genoemd, is een van de laatste tanden die in het gebit doorbreken. De meeste mensen hebben vier verstandskiezen, één in elke hoek van de mond (boven en onder, links en rechts).

Hier zijn enkele belangrijke punten over verstandskiezen:

  1. Doorbraaktijd: Verstandskiezen breken meestal door tussen de leeftijd van 17 en 25 jaar, hoewel dit kan variëren. Sommige mensen hebben echter helemaal geen verstandskiezen.
  2. Problemen: Verstandskiezen kunnen problemen veroorzaken wanneer ze onvoldoende ruimte hebben om goed door te breken. Ze kunnen de andere tanden in de mond duwen, wat leidt tot verplaatsing of scheefstand. Ze kunnen ook gedeeltelijk doorbreken of vast komen te zitten onder het tandvlees, wat bekend staat als “geïmpacteerde” verstandskiezen. Dit kan leiden tot pijn, ontsteking en infectie.
  3. Symptomen: Geïmpacteerde verstandskiezen kunnen symptomen veroorzaken zoals pijn, zwelling, gevoeligheid van het tandvlees, moeite met het openen van de mond en slechte adem. Soms zijn er echter geen merkbare symptomen en kan een tandarts of kaakchirurg alleen via röntgenfoto’s bepalen of verstandskiezen problematisch zijn.